Krucha jaglana tarta z owocami leśnymi. Ostatni posmak lata. Komu brakuje słońca? Mi bardzo. Tarta ta potrafi je przywołać chociaż na chwilę :) Po raz pierwszy robiłam kruchy spód z mąki jaglanej i myślę, że jej dodatek na stale zagości w moim "kruchym". Dzięki niej ciasto ma wyjątkową teksturę! Serdecznie wszystkim polecam.
Składniki:
- 150 g mąki jaglanej
- 40 g mąki pszennej
- 40 g cukru pudru
- 100 g masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany
- szczypta soli
Składniki na budyń:
- 4 żółtka
- 500 ml mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 35 g mąki ziemniaczanej
- 30 g mąki pszennej
- 70 g cukru
- owoce na wierzch!
Składniki na ciasto umieścić w malakserze i miksować do powstania zwartej kuli. Ciasto można wyrobić także ręcznie, ale należy pamiętać by jak najkrócej miało styczność z ciepłymi rękoma.
Umieścić w lodówce na co najmniej pół godziny.
Po tym czasie ciasto wyjąc i rozwałkować na grubość około 3 mm. Przełożyć do formy na tarte wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Dokładnie ponakłuwać. Piec przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni do momentu aż ciasto nabierze złoty kolor.
W tym czasie należy zrobić budyń. Mleko zagotować z wanilią. Żółtka utrzeć z cukrem aż uzyskamy puszystą masę. Do masy dodać mąki i dokładnie wymieszać. Kolejnie dodać 100 ml mleka i rozmieszać. Następnie masę połączyć z wrzącym mlekiem i gotować do zgęstnienia. Budyń należy szczelnie owinąć folia tak by nie powstał kożuch.
Na upieczony spód wyłożyć budyń oraz owoce. Schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz