Kolejna dietetyczna propozycja. Idealna na jesienny weekend ponieważ przy deszczowym listopadzie dawka czekolady jest jak najbardziej wskazana. Poziom hormonów szczęścia na pewno wzrośnie po solidnym kawałku tego ciasta :) A na dodatek ciasto jest bezglutenowe i bardzo zdrowe! Dzięki kaszy jaglanej ma właściwości odkwaszające organizm.
Składniki:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka wrzątku
- 1/2 szklanki kakao
- 3 małe lub 2 duże banany
- 1 jajko
- 1/3 szklanki oleju
- 1/3 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- garść migdałów
- miód do dosłodzenia
Kaszę jaglaną zalać wrzątkiem i gotować do wyparowania wody. Gdy kasza odrobinę ostygnie zblędować ją wraz z bananami na gładką masę. Następnie dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować. Masę przelać do formy 28x18 wyłożonej papierem do pieczenia i ułożyć na górze migdały lub inne orzechy.
Piec przez ok. 35-40 minut w temperaturze 180 C. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz