Najlepszy sernik jaki zrobiłam. Pierwotnie miał być to sernik z rosą, ale zdecydowanie za długo przytrzymałam go w piekarniku. Jest bardzo delikatny. Na potwierdzenie tego, ze jest najlepszy przytoczę wam rozmowę z domu mojej siostry:
Nikodem(2,5 l.): Mamo ja chce sernika!!!
Ania: Dobrze to już dzwonię do taty by kupił jak będzie wracał
N: Nie mamo!!! Ja chce cioci sernika!
:))
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 125 g masła, zimnego
- 2 żółtka (białka odłożyć na pianę)
- 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka wody
- 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego, bez cukru
- 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
- pół szklanki oleju rzepakowego
- 2 szklanki pełnego mleka
- 1 jajko
- 4 żółtka (białka odłożyć na pianę)
- Ekstrakt waniliowy
Składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Umieścić wszystkie w misce i zmiksować tylko do połączenia składników.
Białka odłożyć na później.
Sernik piec przez 40 min w 180 C. Przed upływem tego czasu ubić białka z 4 łyżkami cukru. Sernik wyjąć z piekarnika i delikatnie wyłożyć na niego ubite białka. Piec przez kolejne 15 minut.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz