Coś dla amatorów mięsa, które nie gości na naszych stołach na co dzień. Pyszna kaczka w słodkiej marynacie, która po przyrządzeniu wcale nie jest słodka ;) Podana została na makaronie ryżowym gotowanym z marchewką. Pyszności!
Składniki:
- 2 piersi z kaczki
- 1/4 soku pomarańczowego
- 4 łyżki sosu sojowego
- starty kawałek imbiru wielkości kciuka
- ząbek czosnku
- 1 łyżka miodu
- sól
- pieprz
- dodatkowo makaron ryżowy i gotowana marchewka
Wszystkie składniki na marynatę dokładnie ze sobą mieszamy. Szczególnie uważamy na miód by w pełni się rozpuścił. Piersi z kaczki, myjemy, ewentualnie wyskubujemy resztki piór i wkładamy do marynaty mięsem do dołu na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc).
Piersi kładziemy skórą do dołu na zimną patelnię. Na zimną z racji tego, że przy stopniowym rozgrzewaniu patelni tłuszcz ze skóry szybciej i dokładniej się wytopi. Smażymy około 10 minut od strony skóry i 7 od strony mięsa. Po tym czasie ściągamy kaczkę z patelni i dajemy jej odpocząć ok. 10 minut ( w tym czasie najlepiej zawinąć kaczkę w folię strech!).
Całość podajemy na makaronie ryżowym, ryżu bądź innym dodatku.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz