Pyszne cynamonowe ciasteczka. zdecydowanie dla miłośników cynamonu jak i mlecznej czekolady. Dla takiego łasucha jak ja to niebo w gębie. Polecam serdecznie. Można w ciasteczkach również zrobić dziurkę i powiesić na choince (ciastka zachowują świeżość do 10 dni)
Składniki:
- 180 g masła, zimnego
- 90 g cukru pudru
- 230 g mąki pszenne
- szczypta soli
- 1 płaska łyżka cynamonu
- 40 g skrobi ziemniaczanej, kukurydzianej lub mąki ryżowej
- około 100 g mlecznej czekolady do ozdoby
Wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Po schłodzeniu, ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać gwiazdki. Układać na papierze do pieczenia zachowując nieduże odstępy.
Piec w temperaturze 180ºC przez 12 - 15 minut. Wystudzić na kratce.
Mleczną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Gwiazdki zanurzać do połowy w czekoladzie, odkładać na kratkę, do zastygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz