Kolejny przepis od niezawodnej Dorotki z mojewypieki.com ;)) musze próbować tez inne przepisy bo ciągle tylko Dorotka i Dorotka ;) Sernik jest pyszny. Intensywnie jagodowy. W przepisie zredukowałam ilość cukru bo jak dla mnie zdecydowanie za słodki. A polewa z kwaśnej śmietany ciekawie zaskakująca ;)
Składniki na spód:
- 150 g ciastek pełnoziarnistych
- 50 g masła, roztopionego
Składniki na masę serową:
- 750 g twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 150 g drobnego cukru do wypieków 4 jajka
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka soku z cytryny
- 250 g puree
Polewa:
- 250 ml creme fraiche lub gęstej kwaśnej śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Ciastka rozkruszyć, masło roztopić. Składniki połączyć. Masa powinna mieć konsystencje mokrego piasku. Wyłożyć nią tortownicę o średnicy 23 i schłodzić przez pół godziny w lodówce.
Składniki powinny posiadać temperaturę pokojową. Wszystkie należy wrzucić do miski i zmiksować tylko do połączenia składników. Masę wyłożyć na spód.
Piec w temperaturze 160ºC przez około 60 - 75 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu.
Składniki na polewę dokładnie wymieszać. Sernik wyjąć z piekarnika, delikatnie wyłożyć śmietankową polewę, wyrównać i piec kolejne 10 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz