Proste i smaczne risottto z jabłkiem i cynamonem. Jest to danie dla lubiących słodkie obiady jak i dla tych dla, których ryż na mleku kojarzy się ze smakami dzieciństwa. Tradycyjnie u mnie w domu ryż z jabłkami robiło się w formie zapiekanki, jednak chciałam wypróbować coś innego i sądzę, że smakuje nawet lepiej!
Składniki na jedną porcję:
- 50 g ryżu (u mnie jaśminowy)
- 1 szklanka mleka
- 200 g jabłek
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka masła
- miód do smaku
- cynamon
- gałka muszkatołowa
- sól
- cukier waniliowy (u mnie ekstrakt)
- opcjonalnie jogurt do polania
Jabłka kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na cieniutkie plasterki. Pokrojone skraplamy sokiem z cytryny. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło i dodajemy jabłka. Po chwili do nich dodajemy łyżkę miodu do smaku (można więcej) i prażymy przez około 3-4 minuty. Ściągamy z patelni.Na patelnię po jabłkach wsypujemy ryż i podgrzewamy aż końce zaczną robić się lekko przeźroczyste. Następnie dodajemy mleko. Przyprawiamy je solą i cukrem waniliowym. Gdy mleko wyparuje, a ryż nie będzie dostatecznie miękki dodajemy wodę. Ryż trzeba uzupełniać na bieżąco wodą aby się nie przypalił. Gdy będzie już kremowy, dodajemy cynamon i gałkę muszkatołową, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy wcześniej podprażone jabłka i całość delikatnie mieszamy.Najlepiej podawać z jogurtem naturalnym, lub bitą śmietaną, smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz