Miniserniczki z masłem orzechowym były spełnieniem moim najskrytszych marzeń ;) Kocham Masło orzechowe i prawie tak samo kocham serniki w każdej postaci. Jeszcze dodatek gorzkiej czekolady i znajduję się w łakociowym niebie. Babeczki w sam raz na raz ;) Bardzo wciągające i uzależniające ;))
Składniki na spód:
- 100 g krakersów
- 50 g roztopionego masła
- 20 g masła orzechowego
Składniki na masę serową:
- 500 g twarogu przynajmniej 3-krotnie mielonego
- 180-200 g masła orzechowego
- 2 jajko
- 100 g cukru brązowego
- 40 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Składniki na polewę:
- 80 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
- 40 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżeczka masła
Krakersy rozdrobnić i połączyć z masłami. Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami i do nich nakładać płaską łyżkę masy krakersowej, mocno przycisnąć.
Składniki na masę serową umieścić w misce i zmiksować tylko do połączenia składników. Nakładać na krakersy prawie po sam brzeg papilotek, zostawić tylko odrobinę miejsca na polewę czekoladową.
Piec w 160 C przez około 30 minut (aż masa serowa będzie sprężysta, ale nie mocno zarumieniona) Wyjąć i studzić na kratce.
Kremówkę na polewę podgrzać aż zaczną pojawiać się małe bąbelki. Od razu ściągnąć z palnika. Dodać czekoladę i masło. Po 1 minucie wymieszać dokładnie do rozpuszczenia czekolady.
Serniczki polewać czekoladą i dowolnie ozdabiać (orzeszkami ziemnymi, pokruszonymi krakersami itp.) Schłodzić w lodówce.
Wcinać :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz