Chlebek bananowy bez cukru to słodka alternatywa dla zwykłych ciast a'la keks. Jest wilgotne i dość ciężkie. Pomimo braku mąki w przepisie ciasto wychodzi wyjątkowo treściwe. Słodycz dają banany, które dodatkowo radują nas przepięknym zapachem. Do karmelowej kawy zbożowej idealne :)
Składniki:
- około 350 g bananów (u mnie 4 małe)
- 275 g płatków owsianych
- 300 g maślanki
- 1 jajko
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 50 g rodzynków
- 50 g orzechów (u mnie włoskie)
Wszystkie składniki oprócz bakalii umieścić w misie i zblendować tak by nie było widać dużych kawałków bananów. Dodać bakalie (można użyć innych niż w przepisie) wymieszać. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około 40 minut w temperaturze 200 C. Studzić najpierw w uchylonym piekarniku następnie na kratce. Polecam oblać gorzką czekoladą lub opcjonalnie posypać cukrem pudrem :)
Zainspirowane przepisem z bloga "Lawendowy Dom" ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz