Torcik stworzony na 30-stą rocznicę ślubu moich rodziców. Wyszedł delikatny odpowiednio wilgotny, słodko-kwaśny. Czekolada przełamuje kremową fakturę, a owoce orzeźwiają całość. W środku zamiast tradycyjnej bitej śmietany znajduje się krem do tiramisu wraz z konfiturą jagodową.
Torcik ten zrobił furorę na imprezie więc szczerze mogę polecić :)
Składniki na biszkopt:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mielonych migdałów (mąki migdałowej)
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- łyżka octu
- łyżeczka sody
Składniki na krem:
- 750 g serka mascarpone
- 4 jajka, białka i żółtka osobno
- 4 łyżki cukru
Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Dodawać partiami serek mascarpone. Białka ze szczyptą soli ubić w oddzielnej misce. Następnie delikatnie wmieszać je do mascarpone i żółtek.
Dodatkowo:
- słoik konfitury jagodowej
- herbata z cytryną do nasączenia
- 400 g kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wody
- 100 g gorzkiej czekolady
- owoce
Biszkopt kroimy na 3 blaty. Każdy nasączamy. Układamy w takiej kolejności: biszkopt, konfitura jagodowa, krem tiramisu, biszkopt itd. Wkładamy całość do lodówki na parę godzin.
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy żelatynę i ubijamy.
Gdy tort stężeje okładamy go ubitą kremówką i polewamy roztopioną czekoladą. Na wierzchu układamy owoce.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz