Dzięki temu przepisowi w domu będziecie mogli sobie przypomnieć smak wakacji! Gdy odpowiednio długo przytrzyma się je w gofrownicy wychodzą złote i pysznie chrupiące! Tyle lat męczyłam się z gofrownicą serduszka, w której nigdy nie upiekłam chrupkich gofrów i w końcu doczekałam się gofrownicy na miarę chęci! :))
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mąki
- 3-4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
- szczypta soli
Białka rozdzielamy od żółtek. Wszystkie składniki oprócz białek miksujemy na gładką masę. Białka dokładnie ubijamy. Jak będą sztywne to dodajemy je delikatnie do ciasta.
Wlewamy do gofrownicy chochelką i pieczemy przynajmniej 4 minuty, trzeba na bieżąco sprawdzać poziom upieczenia ;)
Po wyjęciu z gofrownicy, gofry studzimy na kratce. Kładąc je inaczej, nie uzyskamy chrupkości!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz