Przepis ten jest podstawowym przepisem na waniliowe kruche ciasteczka z lukrem. Są bardzo proste a i w smaku dość pospolite. Dzięki plastyczności ciasta możemy wyczarować każdy wzór jaki nam się podoba, oczywiście jeśli mamy do tego odpowiednią wykrawaczkę. W moim przypadku jest to korona, którą ozdobiłam żółtym lukrem. Oczywiście nazwa ciasteczek wiąże się z koroną jako symbolem władzy to jest zwycięstwa w pogoni za tą władzą ;))
Składniki na około 50 ciastek:
- 180 g masła
- 150 g cukru pudru
- 350 g mąki
- 1 całe jajko
- 1 żółtko
- szczypta soli
- ziarna wanilii z jednej laski, opcjonalnie olejek lub ekstrakt waniliowy
Na lukier królewski:
- 400 g cukru pudru
- 75 g białka (z dwóch małych jajek)
- barwnik spożywczy
Wszystkie składniki na ciasto szybko zgnieść. Zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość około 3 mm i wycinać ciastka. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 C przez około 7-10 minut do zezłocenia się ciasteczek. Studzić na kratce.
Składniki na lukier umieścić w misce i ocierać dużą łyżką aż dokładnie się rozmiesza. Lukier przełożyć do rękawa cukierniczego i nakładać na wystudzone ciastka. Według mnie najlepiej najpierw odrysować lukrem kontury ciastka a następnie wypełniać środek, który za pomocą igły można dokładnie uzupełnić.
Smacznego i miłej zabawy!
Ps. Idźcie dziś na wybory ;))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz