wtorek, 29 marca 2016

Sernik na spodzie z Oreo




Smaczny, niemalże tradycyjny sernik dobry na każdą okazję ;) Zaprzeczeniem tradycji w tym przepisie jest spód z pokruszonych ciastek oreo i masła. Coś dla fanów tych ciasteczek ;) Sernik można dowolnie ozdobić, a ciastka można dodać nawet do masy (coś dla łasuchów :)) Polecam!


  • 600 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 250 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 3 jajka
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej (mąki ziemniaczanej)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3/4 - 1 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 250 g ciastek Oreo, pokruszonych podzielonych na 70 g i 180 g 
  • 60 g masła



180 g pokruszonych ciastem wymieszać z roztopionym masłem. Tortownice o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy. Wyrównać i schłodzić.
Jajka ubić. Dodawać pomału twaróg i mieszać tylko do połączenia składników. Następie łyżka po łyżce dodawać śmietanę.Wszystkie składniki oprócz reszty pokruszonych ciastek dodać do masy i delikatnie wmieszać tylko do momentu aż wszystkie składniki będą połączone.
Sernik piec przez 90 minut w temperaturze 170C w kąpieli wodnej.
Na wystudzony sernik wysypać pokruszone ciastka i dowolnie udekorować. U mnie z okazji Wielkanocy były to jajeczka ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz