niedziela, 1 listopada 2015

Mięsny szaszłyk


Mięsny szaszłyk to przepis dla tych co lubią różne rodzaje mięsa. Nie dla wszystkich będzie wydawał się dietetyczny, ale jednak taki potrafi być. Jest idealny dla osób na diecie ketogenicznej (szczególnie u sportowców trenujących siłowo) oraz na south beach w racjonalnych proporcjach. Przepis ma dużo plusów, główne to to, że jest po prostu smaczny oraz krótko marynuje się mięso.

Składniki:
  • 1 kg chudej karkówki wieprzowej
  • 1 pierś z kurczaka
  • kawałek wędzonego boczku (tylko dla smaku)
  • 2-3 cebule
Na marynatę:
  • 1 kostka rosołowa (najlepiej domowa!)
  • 1 łyżka oleju
  • 1-2 łyżki musztardy
Karkówkę, pierś oraz boczek pokroić na plastry. Składniki na marynatę wymieszać w miseczce. Pokrojone kawałki mięsa (oprócz boczku) nasmarować przygotowaną marynatą, przykryć folią i odstawić co najmniej na 15 minut. Cebule pokroić w 0,5 cm plastry. 
Gdy mięso przejdzie marynatą nabijać je na przemian z cebulą i odłożonym boczkiem na rożen. Piec przez ok.40 minut w 200 C.
Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz