poniedziałek, 22 lutego 2016

Pierś z kaczki w marynacie miodowo-imbirowej


Coś dla amatorów mięsa, które nie gości na naszych stołach na co dzień. Pyszna kaczka w słodkiej marynacie, która po przyrządzeniu wcale nie jest słodka ;) Podana została na makaronie ryżowym gotowanym z marchewką. Pyszności!

Składniki:
  • 2 piersi z kaczki
  • 1/4 soku pomarańczowego
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • starty kawałek imbiru wielkości kciuka
  • ząbek czosnku
  • 1  łyżka miodu
  • sól
  • pieprz
  • dodatkowo makaron ryżowy i gotowana marchewka

Wszystkie składniki na marynatę dokładnie ze sobą mieszamy. Szczególnie uważamy na miód by w pełni się rozpuścił. Piersi z kaczki, myjemy, ewentualnie wyskubujemy resztki piór i wkładamy do marynaty mięsem do dołu na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc).
Piersi kładziemy skórą do dołu na zimną patelnię. Na zimną z racji tego, że przy stopniowym rozgrzewaniu patelni tłuszcz ze skóry szybciej i dokładniej się wytopi. Smażymy około 10 minut od strony skóry i 7 od strony mięsa. Po tym czasie ściągamy kaczkę z patelni i dajemy jej odpocząć ok. 10 minut ( w tym czasie najlepiej zawinąć kaczkę w folię strech!). 
Całość podajemy na makaronie ryżowym, ryżu bądź innym dodatku.

Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz