Nie lubicie eksperymentować? Lubicie prostotę, a przede wszystkim pierwsze polskie truskawki? Ten tort dla was będzie idealny. Jeszcze można dodać troszeczkę białej czekolady, która podkręci delikatność bitej śmietany ;)
Składniki na biszkopt:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mielonych migdałów (mąki migdałowej)
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- łyżka octu
- łyżeczka sody
Składniki na krem:
- 400 ml śmietany kremówki
- 1 duży jogurt grecki
- łyżka żelatyny rozpuszczona w minimalnej ilości wody
- cukier puder do dosłodzenia
- 400 g truskawek
- 1/2 tabliczki białej czekolady do ozdoby
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą cukru. W misce wymieszać żółtka z octem i sodą. Do ubitych białek dodawać po łyżce cukru i ubijać aż będą sztywne i lśniące. Następnie powoli dodawać zawartość miski (żółtka; ocet; soda). Do oddzielnej miseczki przesiać wszystkie mąki. Dodawać je po łyżce do ubitych białek i mieszać delikatnie szpatułką (im delikatniej wymieszamy tym biszkopt będzie bardziej puszysty. Piec w temperaturze 160° przez około 45 minut, do tak zwanego suchego patyczka.
Kremówkę ubijać do sztywności, dodać jogurt i jeszcze trochę zmiksować. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Partiami dodawać również rozpuszczoną żelatynę (uważajcie by nie powstały gródki!). Od truskawek oderwać zielone końcówki. Połowę pokroić na ćwiartki, a drugą połowę na połówki.
Biszkopt przekroić na trzy blaty, nasączyć każdy wodą (herbatą) z cytryną. Układać na paterze na przemiennie biszkopt, bita śmietana, pokrojone truskawki. Resztą kremu pokryć górę i boki tortu. Połówkami truskawek ozdobić górę tortu. Czekoladę zetrzeć na tarce i ozdobić tort.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz