niedziela, 5 czerwca 2016

Kokosowo-brzoskwiniowy torcik wegański



Cudowny torcik wegański! Całość, przepis jak i dekoracja wzięty z cudownego bloga oatmealandfigs!* Nigdy nie sądziłam, że coś co nie ma jajek, kremówki, masła i innych ulepszaczy może być takie smaczne ;) Szczególnie jeśli jest to tort :D W przepisie odrobina moich zamienników, ale tylko troszeczkę ;))


Składniki na biszkopt:

  • 430 g mąki orkiszowej
  • 150 g drobnego cukru trzcinowego
  • 130 ml oleju
  • 310 ml mleka sojowego
  • 1,5 łyżeczki octu jabłkowego
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
Składniki na krem:

  • 4 puszki mleka kokosowego o zawartości tłuszczu powyżej 17%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • słoiczek dżemu brzoskwiniowego
  • 1/2 opakowania brzoskwiń w syropie
  • 5 łyżek wiórek kokosowych
  • cukier puder do smaku
  • 50 g uprażonych płatków migdałowych do dekoracji
  • 1 mango do dekoracji
Mleko kokosowe włożyć do lodówki co najmniej na 12 godzin przed robieniem tortu!
Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać cukier. W drugim naczyniy połączyć mleko sojowe z octem jabłkowym, sodą oczyszczoną i olejem. Składniki mokre wlać do składników suchych. Dokładnie zmiksować/ Przelać ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię i piec około 40 minut do tak zwanego suchego patyczka. Ostudzić całkowicie w formie. Po tym czasie wyjąć i przekroić na trzy blaty (Uwaga ciasto jest bardzo delikatne i wręcz potrafi rozpaść się w ręku!).
Puszki z mlekiem kokosowy wyjąć z lodówki. Obrócić je do góry nogami, otworzyć i wylać wodę, która znajduje się na powierzchni. Śmietankę kokosową przełożyć do miski i miksować do uzyskania konsystencji bitej śmietany. Dosłodzić do smaku. Krem umieścić w lodówce. 
Brzoskwinie pokroić w kostkę. Następnie w tortownicy układać tort warstwami: dżem, brzoskwinie, krem, wiórki kokosowe. I tak do ostatniego blatu. Resztą kremu wykończyć tort. Boki można obłożyć podprażonymi na patelni płatkami migdałów, a górę ozdobić dowolnymi owocami.

*http://www.oatmealandfigs.pl/weganski-tort-kokosowy-z-brzoskwiniami/



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz