Cudowny torcik wegański! Całość, przepis jak i dekoracja wzięty z cudownego bloga oatmealandfigs!* Nigdy nie sądziłam, że coś co nie ma jajek, kremówki, masła i innych ulepszaczy może być takie smaczne ;) Szczególnie jeśli jest to tort :D W przepisie odrobina moich zamienników, ale tylko troszeczkę ;))
Składniki na biszkopt:
- 430 g mąki orkiszowej
- 150 g drobnego cukru trzcinowego
- 130 ml oleju
- 310 ml mleka sojowego
- 1,5 łyżeczki octu jabłkowego
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
Składniki na krem:
- 4 puszki mleka kokosowego o zawartości tłuszczu powyżej 17%
- 4 łyżki cukru pudru
- słoiczek dżemu brzoskwiniowego
- 1/2 opakowania brzoskwiń w syropie
- 5 łyżek wiórek kokosowych
- cukier puder do smaku
- 50 g uprażonych płatków migdałowych do dekoracji
- 1 mango do dekoracji
Mleko kokosowe włożyć do lodówki co najmniej na 12 godzin przed robieniem tortu!
Do miski przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia i solą. Dodać cukier. W drugim naczyniy połączyć mleko sojowe z octem jabłkowym, sodą oczyszczoną i olejem. Składniki mokre wlać do składników suchych. Dokładnie zmiksować/ Przelać ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać powierzchnię i piec około 40 minut do tak zwanego suchego patyczka. Ostudzić całkowicie w formie. Po tym czasie wyjąć i przekroić na trzy blaty (Uwaga ciasto jest bardzo delikatne i wręcz potrafi rozpaść się w ręku!).
Puszki z mlekiem kokosowy wyjąć z lodówki. Obrócić je do góry nogami, otworzyć i wylać wodę, która znajduje się na powierzchni. Śmietankę kokosową przełożyć do miski i miksować do uzyskania konsystencji bitej śmietany. Dosłodzić do smaku. Krem umieścić w lodówce.
Brzoskwinie pokroić w kostkę. Następnie w tortownicy układać tort warstwami: dżem, brzoskwinie, krem, wiórki kokosowe. I tak do ostatniego blatu. Resztą kremu wykończyć tort. Boki można obłożyć podprażonymi na patelni płatkami migdałów, a górę ozdobić dowolnymi owocami.
*http://www.oatmealandfigs.pl/weganski-tort-kokosowy-z-brzoskwiniami/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz