wtorek, 8 grudnia 2015

Mocno cynamonowe gwiazdki


Pyszne cynamonowe ciasteczka. zdecydowanie dla miłośników cynamonu jak i mlecznej czekolady. Dla takiego łasucha jak ja to niebo w gębie. Polecam serdecznie. Można w ciasteczkach również zrobić dziurkę i powiesić na choince (ciastka zachowują świeżość do 10 dni) 
Składniki:

  • 180 g masła, zimnego
  • 90 g cukru pudru
  • 230 g mąki pszenne
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżka cynamonu
  • 40 g skrobi ziemniaczanej, kukurydzianej lub mąki ryżowej
  • około 100 g mlecznej czekolady do ozdoby

Wszystkie składniki umieścić w misie, posiekać szybko nożem, krótko wyrobić, do połączenia. Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut.
Po schłodzeniu, ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm, podsypując delikatnie mąką. Wykrawać gwiazdki. Układać na papierze do pieczenia zachowując nieduże odstępy.
Piec w temperaturze 180ºC przez 12 - 15 minut. Wystudzić na kratce.
Mleczną czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Gwiazdki zanurzać do połowy w czekoladzie, odkładać na kratkę, do zastygnięcia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz