środa, 16 grudnia 2015

Pierniczki a'la alpejskie


Przedstawiam wam mięciutkie pierniczki a'la alpejskie :) są pyszniutkie i lepsze niż te ze sklepu :) można dodać do środka nadzienie, wtedy w ogóle będą niebiańskie :)) Nie muszą one leżakować, więc spokojnie można je zrobić parę dni przed świętami :)

Składniki:

  • 250 g mąki orkiszowej lub żytniej (lub zwykłej mąki pszennej)
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka przyprawy piernikowej 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżki kawy zbożowej rozpuszczalnej (opcjonalnie)
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 łyżki cukru lub 3 łyżki ksylitolu
  • 100 g (1/4 szklanki) miodu
  • 80 g masła
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
W misce umieścić wszystkie suche składniki. W garnku roztopić masło z miodem, tylko do delikatnego podgrzania składników. Ostudzić. Zawartość obu naczyń połączyć, następnie dodać jogurt i wymieszać na gładką masę.Uformować z ciasta kulę i rozwałkować na grubość 7mm na obsypanej mąką stolnicy. Wycinać ciastka. Piekarnik nagrzać do 180C. Ciastka układać na blaszce z odstępami przynajmniej 1 cm. Piec 8 minut. Ozdobić lukrem lub czekoladą, smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz