piątek, 11 grudnia 2015

Sernik jagodowy


Kolejny przepis od niezawodnej Dorotki z mojewypieki.com ;)) musze próbować tez inne przepisy bo ciągle tylko Dorotka i Dorotka ;) Sernik jest pyszny. Intensywnie jagodowy. W przepisie zredukowałam ilość cukru bo jak dla mnie zdecydowanie za słodki. A polewa z kwaśnej śmietany ciekawie zaskakująca ;)

Składniki na spód:
  • 150 g ciastek pełnoziarnistych
  • 50 g masła, roztopionego

Składniki na masę serową:
  • 750 g twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie 
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 150 g drobnego cukru do wypieków 4 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 250 g puree

Polewa:
  • 250 ml creme fraiche lub gęstej kwaśnej śmietany 
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Ciastka rozkruszyć, masło roztopić. Składniki połączyć. Masa powinna mieć konsystencje mokrego piasku. Wyłożyć nią tortownicę o średnicy 23 i schłodzić przez pół godziny w lodówce.
Składniki powinny posiadać temperaturę pokojową. Wszystkie należy wrzucić do miski i zmiksować tylko do połączenia składników. Masę wyłożyć na spód.
Piec w temperaturze 160ºC przez około 60 - 75 minut. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. 
Składniki na polewę dokładnie wymieszać. Sernik wyjąć z piekarnika, delikatnie wyłożyć śmietankową polewę, wyrównać i piec kolejne 10 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce przez około 12 godzin.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz