poniedziałek, 17 października 2016

Jabłecznik orkiszowy


Pyszny jabłecznik w zdrowszej wersji. Przez mąkę orkiszową ma ciekawy orzechowy posmak, a dodatek mąki ryżowej daje niesamowitą kruchość ciasta. Jabłuszka zrobione najprostszym sposobem też robią swoje. Jesień pachnie jabłkami, jesień to smak jabłecznika.


Składniki:
  • 300 g mąki orkiszowej razowej
  • 200 g mąki ryżowej
  • 120 g cukru trzcinowego
  • 270 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
Składniki na masę:
  • 2 kg jabłek
  • 1 kopiasta łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • sok z 1/2 cytryny
Składniki na ciasto umieścić w misce lub na stolnicy. Siekać masło nożem z pozostałymi składnikami. Wszystkie składniki na ciasto można także umieścić w malakserze i miksować póki powstanie zwarta kula. Powstałe ciasto podzielić na 2 części i zawinąć w folię. 1 część schować na godzinę do lodówki, drugą do zamrażarki (ja trzymałam całą noc, ponieważ rano chciałam szybko mieć ciepłe ciasto ;)).
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach, umieścić w misce i zalać sokiem z cytryny. Następnie dodać cynamon i cukier. Całość dokładnie wymieszać i schować do lodówki.
Gdy minie godzina wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować, najlepiej pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Ciasto przełożyć na papierze do blaszki o wymiarach 20x30 cm. Wyrównać. Potem ciasto należy ponakłuwać dość gęsto widelcem. Piec przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni C, do zezłocenia. 
W czasie gdy mamy 1 część ciasta w piekarniku, należy wyjąć 2 część z piekarnika i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Po tym czasie ciasto wyjąć z piekarnika. Starte jabłka należy odsączyć z za dużej ilości soku (trochę może zostać) i wyłożyć na podpieczony spód. Następnie na jabłka wyłożyć starte ciasto. Całość piec przez 60 minut.
Po wystygnięciu ciasta można posypać cukrem pudrem. Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz