wtorek, 18 października 2016

Jaglana tarta z budyniami i owocami


Krucha jaglana tarta z owocami leśnymi. Ostatni posmak lata. Komu brakuje słońca? Mi bardzo. Tarta ta potrafi je przywołać chociaż na chwilę :) Po raz pierwszy robiłam kruchy spód z mąki jaglanej i myślę, że jej dodatek na stale zagości w moim "kruchym". Dzięki niej ciasto ma wyjątkową teksturę! Serdecznie wszystkim polecam.

Składniki:
  • 150 g mąki jaglanej
  • 40 g mąki pszennej
  • 40 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany
  • szczypta soli
Składniki na budyń:
  • 4 żółtka
  • 500 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 35 g mąki ziemniaczanej
  • 30 g mąki pszennej
  • 70 g cukru
  • owoce na wierzch!

Składniki na ciasto umieścić w malakserze i miksować do powstania zwartej kuli. Ciasto można wyrobić także ręcznie, ale należy pamiętać by jak najkrócej miało styczność z ciepłymi rękoma.
Umieścić w lodówce na co najmniej pół godziny.
Po tym czasie ciasto wyjąc i rozwałkować na grubość około 3 mm. Przełożyć do formy na tarte wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Dokładnie ponakłuwać. Piec przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni do momentu aż ciasto nabierze złoty kolor.
W tym czasie należy zrobić budyń. Mleko zagotować z wanilią. Żółtka utrzeć z cukrem aż uzyskamy puszystą masę. Do masy dodać mąki i dokładnie wymieszać. Kolejnie dodać 100 ml mleka i rozmieszać. Następnie masę połączyć z wrzącym mlekiem i gotować do zgęstnienia. Budyń należy szczelnie owinąć folia tak by nie powstał kożuch.
Na upieczony spód wyłożyć budyń oraz owoce. Schłodzić w lodówce najlepiej przez całą noc. Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz