sobota, 8 sierpnia 2015

Ciastka kokosowe z czekoladą



Chyba najlepsze ciastka które sama wymyśliłam! Są genialne. Bardzo, ale to bardzo kokosowe a dzięki gorzkiej czekoladzie po spróbowaniu na myśl przychodzi smak rajskiego batonika Bounty. Są mięciutkie, wręcz sypkie. Są również dobra opcją na zdrową przekąskę. jak na kruche ciastka zawierają stosunkowo mało masła i nie mają ani grama pszennej mąki.

Składniki:
  • 100 g masła
  • 50 g brązowego cukru (może być pół na pół z miodem)
  • 130 g mąki orkiszowej razowej
  • 75 g mąki kokosowej (zmielonych na mąkę wiórków kokosowych)
  • 30 g wiórków kokosowych
  • 1 jajko
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Masło utrzeć z cukrem do jasności. Dodać jajko i dokładnie wymieszać. Następnie dodać mąki, wiórki oraz proszek do pieczenia. Czekoladę posiekać na drobne kawałeczki i delikatnie wmieszać w masę. Z ciasta kształtować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce (zachować lekki
odstęp między nimi), lekko spłaszczyć. Piec w temperaturze 190°C przez 10-12 minut do zarumienienia. Przyjemnego pałaszowania :)))



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz