piątek, 7 sierpnia 2015

Zupa krem z cukini i szpinaku



Zupy kremy to moi faworyci na sycące lekkie obiadki. W lecie gdy nie zawsze chce się jeść, taka zupa podgrzana tylko odrobinę na prawdę jest idealna. Zupka ta jest prosta i nie licząc czasu, kiedy pieką się warzywa - jest błyskawiczna. Więcej nie trzeba mówić, samo zdrowie i na dodatek pyszne :) Ps. Przepis pochodzi z cudownego bloga: kwestiasmaku.pl!

  • 1 mała cukinia
  • 4 ziemniaki
  • 1/2 pora
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz, świeży lub suszony tymianek
  • 1 łyżka oliwy  
  • 1 łyżka masła
  • ok. 3 szklanek bulionu
  • 100 g szpinaku
Do żaroodpornego naczynia włożyć pokrojone w kostkę warzywa (oprócz szpinaku). Następnie polać je oliwą, dodać masło. Przyprawić oraz dodać tymianek. Wszystko wymieszać, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° i piec do miękkości, jakieś 30-40 minut.
Gdy warzywa będą odpowiednio miękkie dodać je do gotującego się bulionu. Całość gotować około 5 minut. Po tym czasie ściągnąć z ognia dodać szpinak i zblendować do gładkości. Można wtedy ponownie doprawić zupę.
Podawać z groszkiem ptysiowym lub z grzanką z serem tak jak w moim przypadku, smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz