Zupy kremy to moi faworyci na sycące lekkie obiadki. W lecie gdy nie zawsze chce się jeść, taka zupa podgrzana tylko odrobinę na prawdę jest idealna. Zupka ta jest prosta i nie licząc czasu, kiedy pieką się warzywa - jest błyskawiczna. Więcej nie trzeba mówić, samo zdrowie i na dodatek pyszne :) Ps. Przepis pochodzi z cudownego bloga: kwestiasmaku.pl!
- 1 mała cukinia
- 4 ziemniaki
- 1/2 pora
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, świeży lub suszony tymianek
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka masła
- ok. 3 szklanek bulionu
- 100 g szpinaku
Gdy warzywa będą odpowiednio miękkie dodać je do gotującego się bulionu. Całość gotować około 5 minut. Po tym czasie ściągnąć z ognia dodać szpinak i zblendować do gładkości. Można wtedy ponownie doprawić zupę.
Podawać z groszkiem ptysiowym lub z grzanką z serem tak jak w moim przypadku, smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz