poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Babeczki cytrynowe


Wyjątkowo smaczne babeczki cytrynowe. Na prawdę mówię wam, jak nie lubię cytrynowych wypieków i słodyczy to one wyjątkowo mi zasmakowały. Ciasto miękkie i delikatnie maślane, a krem z lemon curdem koronuje to pyszne ciasto. Myślę, że dzięki niemu tak mi smakowały. I innym domownikom również ;) Ale gdy czasu jest mniej polecam zrobić lekki cytrynowy lukier zamiast kremu i będą równie smaczne! Przepis pochodzi od najbardziej znanej amerykańskiej Pani domu to jest Marthy Stewart :)

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej np. tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 115 g masła
  • 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2 duże jajka
  • skórka otarta z 2 cytryn i 1 łyżka soku z cytryny
  • pół szklanki kefiru, maślanki lub kwaśnej śmietany 12%

Krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g śmietany kremówki 30%
  • 150 g lemon curdu
Masło utrzeć z cukrem do białości. Następnie dodawać do masy po jednym jajku tylko do wymieszania składników. Dodać sok z cytryny i otartą skórkę. Na koniec dodawać na zmienię przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i maślankę. Mieszać szpatułką tylko do połączenia składników. Piec w 180°C przez około 20-25 minut do tak zwanego "suchego patyczka".

Curd wymieszać z mascarpone. Śmietankę ubić do sztywności. Do niej dodawać curd z mascarpone i mieszać szpatułką.

Krem dowolnie nałożyć na babeczki. Można udekorować karmelizowaną skórką z cytryny ;)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz