Zupa ta jest bardzo egzotyczna oraz niesamowicie ciekawa w smaku. Egzotykę tę zawdzięczamy mleku kokosowemu. Zupy krem są bardzo dobrym rozwiązaniem ponieważ są lekkie i jednocześnie sycące. Idealna dla lubiących nowości :)
Składniki:
- 1 litr bulionu
- 1 kg młodej marchwi
- 1 cebula
- puszka mleka kokosowego
- 1 łyżka masła
- przyprawy: sól, pieprz, chilli
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Obraną marchew kroimy na cienkie plastry (ja plastry robiłam za pomocą obieraczki :)) i dodajemy do cebuli. Całość smażymy około 10 minut. W tym czasie doprowadzamy bulion do wrzenia. Następnie, gdy marchew będzie bardziej miękka dodajemy ją do bulionu i gotujemy około 5 minut.
Po tym czasie zupę ściągamy z ognia i po przestygnięciu blendujemy. Gdy powstanie gładki krem dodajemy mleko kokosowe i delikatnie podgrzewamy.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz