poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Kokosowo-orkiszowe naleśniki z twarogiem


Pomysł na szybki słodki obiad. Z racji ciągłego braku czasu na wszystko, szybkie obiady stały się moją specjalnością. Naleśniki są sycące i lekko słodkie od dodatku kokosu. Twaróg uzupełnia je o sporą dawkę białka, niezbędnego do zdrowego funkcjonowania organizmu. Serdecznie polecam spróbować ten przepis ;)


Składniki:
  • 3/4 szklanki mąki orkiszowej (lub gryczanej)
  • 1/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 jajko
  • 3/4-1 szklanki mleka kokosowego (lub zwykłego)
  • szczypta soli
  • 100 g twarógu
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • stewia do smaku
  • opcjonalnie owoce
Mąkę i wiórki kokosowe wymieszać w misce. Dodać jajko. Powoli wlewać mleko kokosowe do uzyskania odpowiedniej "naleśnikowej" konsystencji. Posolić.
Twaróg wymieszać z jogurtem i stewią do połączenia składników.
Naleśniki smażyć na patelni wysmarowanej delikatnie tłuszczem, około 1 minute na stronę. Na środek naleśnika kłaść twarogowe nadzienie i zawijać według upodobania. Można do smaku dodać owoce. Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz