środa, 2 września 2015

Ciasto drożdżowe ze śliwkami



Jedno z bardziej udanych ciast drożdżowych jakie kiedykolwiek robiłam ;) Pochodzi od blogerki pod pseudonimem "Bajaderka" swoją drogą bardzie dziękuję jej za ten przepis :) Ciasto to wyjątkowo długo trzyma świeżość i jeśli dobrze rozłożymy śliwki, to nie powinniśmy mieć problemu z zakalcem. A przy tym dodatek cynamonu w kruszonce... mmm pychota!
Składniki na zaczyn:
  • 4 łyżeczki suchych drożdży (16 g) lub 32 g drożdży świeżych
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki cukru
Składniki na ciasto właściwe:
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego
  • szczypta soli
  • 1/4 kostki rozpuszczonego masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • śliwki węgierki, około 0,8 kilograma
Składniki na kruszonkę:
  • 180 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • cukier waniliowy - 16 g
  • pół kostki roztopionego masła
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
Przygotować zaczyn i pozostawić go w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Wsypać resztę składników i wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić na około 1 godzinę do podwojenia objętości.
Blachę o wymiarach 40 cm x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i przenieść na nie ciasto. Śliwki ułożyć skórką do dołu i odstawić na 0,5 godziny. W czasie gdy ciasto roście wyrobić kruszonkę.
Po tym czasie ciasto obsypać kruszonką i wstawić do nagrzanego do 180­°C piekarnika i piec około 45 minut. Jak ciasto ostygnie obsypać cukrem pudrem :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz