wtorek, 23 czerwca 2015

Spaghetti bolognese z cukinią




Pierwszy mój nie słodki przepis! I to na dodatek obiadowy ;)) Spaghetti to jest wyjątkowo dziwnym "tworem" ponieważ nie posiada w swoim składzie makaronu... ;) zamiast niego jest cukinia tarta w taki sposób by wyglądała ona jak nitki makaronu spaghetti. Sama bardzo ale to bardzo sceptycznie podchodziłam do tego przepisu i o dziwo zostałam pozytywnie zaskoczona.
Oczywiście nie jest one tak pyszne jak to z wersją makaronu i to na dodatek białego, ale jest na prawdę dobre! Wszystkim na diecie polecam, zmiana na taki "makaron" mocno obcina kaloryczność dania.




Składniki:
  • 150 g mięsa mielonego z indyka
  • pół opakowania krojonych pomidorów
  • 1 marchewka
  • pół cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • średnia cukinia
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa
  • 1/4 szklanki wody
  • odrobina sera

Mięso w miseczce posolić i popieprzyć i odłożyć na bok. Warzywa obrać, cebulę pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na grubych oczkach a czosnek przecisnąć przez praskę. Tak przygotowane wrzucić na rozgrzaną patelnię wraz z łyżką oliwy. Smażyć do zeszklenia cebuli. Następnie na patelnie dodać mięso i podsmażyć. W czasie gdy mięso będzie dochodziło, w misce wymieszać pomidory, koncentrat przyprawy i wodę. Gdy indyk będzie ścięty dodać zawartość miski. Gotować sos do zagęszczenia. 
Cukinie obrać i zetrzeć w taki sposób by powstały długie nitki. Lekko posolić i ugotować na parze przez 2-3 minuty.
Na talerzu umieścić cukinie i polać ją sosem i posypać startym serem. Następnie wcinać tak by się uszy trzęsły ;)) 


PS. Można również dodać troszkę startego sera do gotującego się sosu, Spowoduje to, że stanie się on bardziej kremowy, no ale bardziej kaloryczny.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz