Oczywiście nie jest one tak pyszne jak to z wersją makaronu i to na dodatek białego, ale jest na prawdę dobre! Wszystkim na diecie polecam, zmiana na taki "makaron" mocno obcina kaloryczność dania.
Składniki:
- 150 g mięsa mielonego z indyka
- pół opakowania krojonych pomidorów
- 1 marchewka
- pół cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- średnia cukinia
- przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, zioła prowansalskie, gałka muszkatołowa
- 1/4 szklanki wody
- odrobina sera
Mięso w miseczce posolić i popieprzyć i odłożyć na bok. Warzywa obrać, cebulę pokroić w kostkę, marchew zetrzeć na grubych oczkach a czosnek przecisnąć przez praskę. Tak przygotowane wrzucić na rozgrzaną patelnię wraz z łyżką oliwy. Smażyć do zeszklenia cebuli. Następnie na patelnie dodać mięso i podsmażyć. W czasie gdy mięso będzie dochodziło, w misce wymieszać pomidory, koncentrat przyprawy i wodę. Gdy indyk będzie ścięty dodać zawartość miski. Gotować sos do zagęszczenia.
Cukinie obrać i zetrzeć w taki sposób by powstały długie nitki. Lekko posolić i ugotować na parze przez 2-3 minuty.
Na talerzu umieścić cukinie i polać ją sosem i posypać startym serem. Następnie wcinać tak by się uszy trzęsły ;))
PS. Można również dodać troszkę startego sera do gotującego się sosu, Spowoduje to, że stanie się on bardziej kremowy, no ale bardziej kaloryczny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz