czwartek, 18 czerwca 2015

Truskawkowo-kokosowe muffiny dietetyczne


Przepis ten rozpoczyna mój blogerski debiut kulinarny. Oczywiście nie licząc mojej twórczości powiedzmy, ze designerskiej ;) Wybrałam je z prostego powodu... staram się ograniczać cukier oraz ogólnie słodycze. Od jakiegoś czasu zdrowe odżywianie jest mi bliskie (co nie znaczy, że niedługo nie pojawi się tutaj jakaś bomba kaloryczna ;)), a te muffiny idealnie wpisują się w ten styl życia.

Są na prawdę pyszne, słodko-kwaśne, wilgotne w środku. Warstwa zewnętrzna tworzy przyjemną chrupiącą skorupkę. Jak doda się odrobinę czekolady na wierzch ma się iście wykwintne, zdrowe i smaczne muffiny. Zdecydowanie polecam wszystkim, nie tylko żyjących bardzo zdrowo :)



Składniki:
  • 1 i 2/3 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 i 1/2 szklanki przekrojonych truskawek
  • 1 jajko
  • 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/3 szklanki mleka
  • opcjonalnie dwie roztopione kostki gorzkiej czekolady

Do jednej (dużej) miski dodać wszystkie suche składniki. Do drugiej (małej) miseczki wlać mleko, jogurt i jajko. Następnie pokrojone na ćwiartki truskawki wrzucić do dużej miski i obtoczyć w suchych składnikach. Zawartość obu naczyń wymieszać tylko do połączenia składników.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem po brzegi. Piec w temperaturze 220°C przez około 25 minut, do tak zwanego "suchego patyczka". Jak wyciągniecie z piekarnika możecie poczekać aż przestygną, ja polecam wyciągnąć je z papilotek i od razu zjeść z mlekiem bądź kakao ;))

PS. Wyjdzie około 14 muffinek, jedna waży 70 g, a to tylko 148 kcal :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz