Niebo w gębie!!!!!!
Składniki:
- 1 kg twarogu przynajmniej trzykrotnie mielonego (może być z wiaderka)
- 200 g jogurtu greckiego
- 1 jajko
- 3 łyżki miodu
- 1/2 szklanki cukru brązowego
- ziarenka z jednej laski wanilii
- 3 łyżki żelatyny
- galaretka owocowa
- biszkopty (u mnie Ladyfingers- podłużne)
- dowolne owoce do ozdobienia
W misce umieścić miód, cukier i jajko i ucierać do czasu rozpuszczenia się cukru. Następnie powoli dodawać jogurt i twaróg. Na końcu dodać ziarna wanilii. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości gorącej wody i dodawać stopniowo do masy twarogowej tak by nie powstały grudki. Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć folią bądź papierem do pieczenia i ułożyć na dnie biszkopty. Masę serową delikatnie rozprowadzić na biszkoptach. Wstawić do lodówki do ścięcia.
Gdy sernik będzie odpowiednio ścięty ułożyć owoce na dnie i delikatnie podlać przestudzoną galaretką (która ma być rozpuszczona w odrobinie mniejszej ilości wody niż jest napisane na opakowaniu), Gdy galaretka się zetnie i owoce nie będą już pływać na dnie, wlać resztę galaretki do tortownicy i wstawić do lodówki. Gdy będzie ona sprężysta można kroić i podawać, smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz