wtorek, 30 czerwca 2015

Kruche ciastka z biała czekoladą





Moi drodzy! Mogę się pochwalić, że od dziś posiadam wykształcenie wyższe niepełne i jestem licencjonowanym specjalistą od stosunków międzynarodowych! i oprócz tego moje ciastka zyskały na uczelni rangę kultowych bo na obronie były na stołach komisji ;) I teraz wielki pokłon dla Dorotki z mojewypieki.com dzięki, której udało mi się zrobić trzy rodzaje pysznych ciastek!
Pierwszy z nich to kruche ciasteczka z maszynki. Moim dodatkiem w tych ciastkach jest tylko biała czekolada by wyglądały bardziej profesjonalnie :) Bardzo smaczne kruche ciasteczka, dość zwyczajne, ale na prawdę polecam, warto spróbować :)




Składniki:
  • 225 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1/2 - 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 290 g mąki pszennej
  • 2 duże żółtka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu z cytryny
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu z migdałów
  • czekolada biała (opcjonalnie)

Masło i cukier utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę. Dodać sól, dalej ucierając. Po kolei dodawać żółtka, ucierając, następnie ekstrakty. Wsypać mąkę i zmiksować.
Masę nakładać do maszynki do ciastek bądź rękawa cukierniczego i wyciskać wzorki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Podczas nakładania jednej partii ciastek, pozostałe ciasto powinno być przechowywane w lodówce.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 12 - 14 minut, obracając blaszkę w trakcie pieczenia, by ciasteczka były równo wypieczone. Studzić na kratce.
Po wystudzeniu polewać roztopioną czekoladą i czekać do zastygnięcia.

Polecam zdecydowanie, myślę, że moja komisja też :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz