niedziela, 6 września 2015

Czekoladowe babeczki bez cukru



Moi drodzy... Te pięknie wyglądające i równie dobrze smakujące babeczki, w swoim składzie nie mają nawet grama cukru! :) Są mięciutkie, czekoladowe, z ciekawym smakiem, który zawdzięczamy daktylom. Oczywiście nie wszystkim on pasuje, mój tata na przykład kręcił nosem.. może to psychiczna blokada przed ciastem bez cukru? ;) Oby :D A wam życzę udanego wypieku ;)

Składniki:
  • 2 szklanki mąki razowej orkiszowej
  • 3/4-1 szklanki musu z daktyli*
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/3 szklanki kakao
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • dodatkowo 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady, opcjonalnie pokruszone orzechy laskowe
*Składniki na mus:
  • 2 szklanki suszonych daktyli bez pestek
  • woda
Daktyle wsypujemy do garnka i zalewamy do wody by były całkowicie zakryte i gotujemy na małym ogniu aż zmiękną (około 10 minut). Całość blendujemy na gładki mus.
W jednej misce umieszczamy wszystkie mokre składniki wraz z musem, a w drugiej wszystkie suche. Do pierwszej miski dodajemy zawartość drugiej i mieszamy do uzyskania jednolitej masy, nie dłużej. Ciasto nakładamy do 3/4 wysokości papilotek i pieczemy około 15 minut do tak zwanego "suchego patyczka".
Gdy babeczki ostygną polewamy je roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i obsypujemy orzechami.

Oto moje autorskie, najlepsze, dietetyczne łakocie! :)
Smacznego :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz