wtorek, 29 września 2015

Miniserniczki z masłem orzechowym i czekoladą


Miniserniczki z masłem orzechowym były spełnieniem moim najskrytszych marzeń ;) Kocham Masło orzechowe i prawie tak samo kocham serniki w każdej postaci. Jeszcze dodatek gorzkiej czekolady i znajduję się w łakociowym niebie. Babeczki w sam raz na raz ;) Bardzo wciągające i uzależniające ;))

Składniki na spód:
  • 100 g krakersów
  • 50 g roztopionego masła
  • 20 g masła orzechowego

Składniki na masę serową:
  • 500 g twarogu przynajmniej 3-krotnie mielonego
  • 180-200 g masła orzechowego
  • 2 jajko
  • 100 g cukru brązowego
  • 40 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Składniki na polewę:
  • 80 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • 40 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka masła
Krakersy rozdrobnić i połączyć z masłami. Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami i do nich nakładać płaską łyżkę masy krakersowej, mocno przycisnąć.
Składniki na masę serową umieścić w misce i zmiksować tylko do połączenia składników. Nakładać na krakersy prawie po sam brzeg papilotek, zostawić tylko odrobinę miejsca na polewę czekoladową.
Piec w 160 C przez około 30 minut (aż masa serowa będzie sprężysta, ale nie mocno zarumieniona) Wyjąć i studzić na kratce.
Kremówkę na polewę podgrzać aż zaczną pojawiać się małe bąbelki. Od razu ściągnąć z palnika. Dodać czekoladę i masło. Po 1 minucie wymieszać dokładnie do rozpuszczenia czekolady.
Serniczki polewać czekoladą i dowolnie ozdabiać (orzeszkami ziemnymi, pokruszonymi krakersami itp.) Schłodzić w lodówce.
Wcinać :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz