wtorek, 15 września 2015

Risotto z jabłkiem i cynamonem


Proste i smaczne risottto z jabłkiem i cynamonem. Jest to danie dla lubiących słodkie obiady jak i dla tych dla, których ryż na mleku kojarzy się ze smakami dzieciństwa. Tradycyjnie u mnie w domu ryż z jabłkami robiło się w formie zapiekanki, jednak chciałam wypróbować coś innego i sądzę, że smakuje nawet lepiej!

Składniki na jedną porcję:


  • 50 g ryżu (u mnie jaśminowy)
  • 1 szklanka mleka
  • 200 g jabłek
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka masła
  • miód do smaku
  • cynamon
  • gałka muszkatołowa 
  • sól
  • cukier waniliowy (u mnie ekstrakt)
  • opcjonalnie jogurt do polania
Jabłka kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na cieniutkie plasterki. Pokrojone skraplamy sokiem z cytryny. Na rozgrzanej patelni rozpuszczamy masło i dodajemy jabłka. Po chwili do nich dodajemy łyżkę miodu do smaku (można więcej) i prażymy przez około 3-4 minuty. Ściągamy z patelni.Na patelnię po jabłkach wsypujemy ryż i podgrzewamy aż końce zaczną robić się lekko przeźroczyste. Następnie dodajemy mleko. Przyprawiamy je solą i cukrem waniliowym. Gdy mleko wyparuje, a ryż nie będzie dostatecznie miękki dodajemy wodę. Ryż trzeba uzupełniać na bieżąco wodą aby się nie przypalił. Gdy będzie już kremowy, dodajemy cynamon i gałkę muszkatołową, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy wcześniej podprażone jabłka i całość delikatnie mieszamy.Najlepiej podawać z jogurtem naturalnym, lub bitą śmietaną, smacznego :)









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz