środa, 7 października 2015

Bezglutenowe muffiny dyniowe


Jesienne muffiny dyniowe! Bezglutenowe i rewelacyjne w smaku :) Zachwycają swoją mięsistą konsystencją oraz aromatem korzennych przypraw. Po za tym można pięknie zmienić smak babeczek dodając np. zamiast cynamonu kakao a zamiast żurawiny suszonej wiśni. Pyszności dla jedzących zdrowo łasuchów :)

  • 400 g puree z pieczonej dyni 
  • 1 łyżeczka cynamonu
  •  1/2 łyżeczki imbiru w proszku
  • 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki oleju 
  • 50 g cukru brązowego
  • 1 jajko
  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 3/4 szklanki mielonych migdałów
  • szczypta soli
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 g żurawiny (użyłam świeżej, ale może być mrożona lub suszona)

Piekarnik rozgrzać do 165 C. W jednej mice umieścić mokre składniki, a w drugiej suche. Zawartość obu dokładnie wymieszać. Następnie do mieszaniny z dynią dodać suche składniki i wymieszać tylko do połączenia składników. 
Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładać prawie do samych brzegów papilotek ponieważ dużo nie urosną. Piec przez około 25 minut do tak zwanego "suchego patyczka" :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz