wtorek, 13 października 2015

Tort cytrynowy z malinami



Bardzo orzeźwiający tort cytrynowy! Dodatek bezy dodaje słodkości i kruchości. Mimo tego, że masa cytrynowa jest maślano-buduniowa, to krem nie jest ani ciężki, ani nie dominuje w nim smak masła. Maliny w torcie przenoszą tort na wyższy poziom, Dzięki nim tort zyskuje charakteru. Dla amatorów cytryn zdecydowanie ;)

Składniki na biszkopt:
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mielonych migdałów (mąki migdałowej)
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżka octu
  • łyżeczka sody

Składniki na krem*:
  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki soku z cytryny (około 4 - 5 cytryn)
  • otarta skórka z 3 cytryn
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 5 łyżek skrobi ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 370 g masła, w temperaturze pokojowej
Dodatkowo:
  • bezy
  • maliny ok. 250 g
  • woda z cytryną i wódką
  • bułka tarta wymieszana z okruchami biszkoptu

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą cukru. W misce wymieszać żółtka z octem i sodą. Do ubitych białek dodawać po łyżce cukru i ubijać aż będą sztywne i lśniące. Następnie powoli dodawać zawartość miski (żółtka; ocet; soda). Do oddzielnej miseczki przesiać wszystkie mąki. Dodawać je po łyżce do ubitych białek i mieszać delikatnie szpatułką (im delikatniej wymieszamy tym biszkopt będzie bardziej puszysty.Piec w temperaturze 160° przez około 45 minut, do tak zwanego suchego patyczka.
Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem a drugą zmiksować z jajkami, skórką cytrynową i mąkami. Zmiksowaną masę dodać do gotującego się mleka i gotować, cały czas mieszając do zgęstnienia (ma powstać bardzo gęsty budyń). Całość zdjąć z palnika i wystudzić. Wierzch można przykryć folią spożywczą by nie powstał kożuch.
W trakcie gdy budyń stygnie należy utrzeć masło do białości. Wystudzony budyń dodawać partiami do masła. Należy robić to powoli by masa się nie zważyła. Gdy cały budyń zostanie wmieszany, należy dodać sok z cytryny. Tak przygotowaną masę odstawić do lodówki do stężenia.
Masę można wyjąć z lodówki gdy osiągnie konsystencję zbliżoną do serka mascarpone. 
Biszkopt przekroić na 3 blaty i każdy z nich nasączyć wodą z cytryną i odrobiną wódki. Pierwszy blat umieścić na talerzu bądź paterze i rozsmarować część masy i posypać malinami. Potem kolejny blat itd. Należy zostawić odrobinę masy na wysmarowanie boków. Gdy boki będą pokryte kremem, obsypać je bułką tartą i okruchami biszkoptu.
Ozdabiać bezami oraz malinami, smacznego.

*przepis na krem pochodzi z bloga mojewypieki.com



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz