niedziela, 18 października 2015

Zupa jarzynowa z serkiem mascarpone



Pyszna zupa jarzynowa, która dzięki dodatkowi mascarpone sprawia, że jest niebanalna i można ją jeść miskami, a nawet garnkami. Pulpeciki z indyka to potężna porcja białka. Zupa te jest idealna dla sportowców.

Składniki:
  • 2-3 litry wody
  • 2 pęczki włoszczyzny
  • główka brokuła lub kalafiora
  • 300 g fasolki szparagowej 
  • opakowanie serka mascarpone
  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, liść laurowy, ziele angielskie
Zagotować wodę. Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Mięso mielone przyprawić dodać jajko i podsmażoną cebulę, dokładnie wymieszać. Przygotować sobie miskę z wodą i moczyć w niej ręce pomiędzy lepieniem pulpecików. Każdy pulpecik wrzucać do wrzącej wody i czekać aż wszystkie wypłyną na powierzchnię.
Włoszczyznę obrać. Seler, pietruszkę i marchew zetrzeć na tarce (marchew można pokroić też w talarki). Fasolkę szparagową pozbawić końcówek i pokroić na 3 części. Brokuł podzielić na różyczki.
Gdy pulpety będą ugotowane dodać wszystkie warzywa, liść laurowy i ziele angielskie. Gotować przez 25-30 minut. Po tym czasie z garnka wyjąć pora. Zupę doprawić.
W misce umieścić serek mascarpone i dodać do niego chochelkę zupy i dokładnie wymieszać. Zawiesinę wlać do garnka, zamieszać.
Całość gotować jeszcze 5 minut. Podawać z posiekaną pietruszką.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz