poniedziałek, 12 października 2015

Tort tiramisu z owocami i konfiturą jagodową




Torcik stworzony na 30-stą rocznicę ślubu moich rodziców. Wyszedł delikatny odpowiednio wilgotny, słodko-kwaśny. Czekolada przełamuje kremową fakturę, a owoce orzeźwiają całość. W środku zamiast tradycyjnej bitej śmietany znajduje się krem do tiramisu wraz z konfiturą jagodową.
Torcik ten zrobił furorę na imprezie więc szczerze mogę polecić :)


Składniki na biszkopt:
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mielonych migdałów (mąki migdałowej)
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżka octu
  • łyżeczka sody
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą cukru. W misce wymieszać żółtka z octem i sodą. Do ubitych białek dodawać po łyżce cukru i ubijać aż będą sztywne i lśniące. Następnie powoli dodawać zawartość miski (żółtka; ocet; soda). Do oddzielnej miseczki przesiać wszystkie mąki. Dodawać je po łyżce do ubitych białek i mieszać delikatnie szpatułką (im delikatniej wymieszamy tym biszkopt będzie bardziej puszysty.Piec w temperaturze 160° przez około 45 minut, do tak zwanego suchego patyczka.

Składniki na krem:
  • 750 g serka mascarpone
  • 4 jajka, białka i żółtka osobno
  • 4 łyżki cukru
Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Dodawać partiami serek mascarpone. Białka ze szczyptą soli ubić w oddzielnej misce. Następnie delikatnie wmieszać je do mascarpone i żółtek.

Dodatkowo:
  • słoik konfitury jagodowej
  • herbata z cytryną do nasączenia
  • 400 g kremówki 
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wody
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • owoce
Biszkopt kroimy na 3 blaty. Każdy nasączamy. Układamy w takiej kolejności: biszkopt, konfitura jagodowa, krem tiramisu, biszkopt itd. Wkładamy całość do lodówki na parę godzin.
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy żelatynę i ubijamy.
Gdy tort stężeje okładamy go ubitą kremówką i polewamy roztopioną czekoladą. Na wierzchu układamy owoce. 
Smacznego :)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz