środa, 14 października 2015

Tort malinowy


Już ostatni z moich weekendowych tortów ;) Pracy było dużo ale jak widać dałam radę i z tego co usłyszałam, ci co jedli także sądzą, że radę dałam :D Ten jest malinowy słodki, a za razem kwaśny. Czekolada z boku dodaje chrupkości oraz wytrawnej słodyczy.

Składniki na biszkopt:
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mielonych migdałów (mąki migdałowej)
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżka octu
  • łyżeczka sody
Składniki na krem:
  • 800 ml śmietany kremówki 30% lub  36%
  • opakowanie malin (ok. 300 g)
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1-1,5 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości wody
Dodatkowo:
  • maliny do dekoracji
  • dżem malinowy
  • 100 g czekolady deserowej
  • 50 g czekolady białej
  • woda z cytryną do nasączenia

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą cukru. W misce wymieszać żółtka z octem i sodą. Do ubitych białek dodawać po łyżce cukru i ubijać aż będą sztywne i lśniące. Następnie powoli dodawać zawartość miski (żółtka; ocet; soda). Do oddzielnej miseczki przesiać wszystkie mąki. Dodawać je po łyżce do ubitych białek i mieszać delikatnie szpatułką (im delikatniej wymieszamy tym biszkopt będzie bardziej puszysty.Piec w temperaturze 160° przez około 45 minut, do tak zwanego suchego patyczka.
Kremówkę ubijać do sztywności, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie wmieszać na wolnych obrotach maliny i sok z cytryny. Rozpuszczoną żelatynę energicznie wmieszać w krem.
Biszkopt przekroić na trzy blaty, nasączyć każdy wodą z cytryną. Układać na paterze biszkopt na przemiennie z kremem. Resztą kremu pokryć górę i boki tortu. Dżem malinowy podgrzać by łatwiej się rozsmarowywał i posmarować nim górę tortu. Czekolady w osobnych miseczkach roztopić w kąpieli wodnej i oblewać nimi boki tortu. U mnie najpierw pokryty został czekoladą białą następnie deserową. Ozdobić malinami i kremem jak został, smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz