wtorek, 27 października 2015

Długo pieczona szynka "szarpana"


Przepis na kruchą szynkę wieprzową. W oryginalnym przepisie piecze się ona aż 9 (!) godzin. Ja troszeczkę go przerobiłam i podwyższyłam temperaturę o 20 stopni i skróciłam czas pieczenia o 2 godziny ;) Sądzę, że nawet lepszym mięsem do tego przepisu byłaby łopatka wieprzowa, wychodzi bardziej soczysta ;)

Składniki:
  • 1 kg szynki wieprzowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżka soli
  • 3 łyżki oleju
Z przypraw, posiekanego czosnku i oleju robimy marynatę. Szynkę dokładnie myjemy i nacieramy marynatą. Mięso wkładamy do miski i przykrywamy folią. Tak przygotowane wkładamy do lodówki na minimum 6 godzin. 
Po tym czasie wkładamy mięso do piekarnika nagrzanego do 120 C na 7 godzin. Następnie wyjmujemy mięso i odkładamy na 10 minut by szynka "odpoczęła". Mięsa nie kroimy, szarpiemy je widelcem ;)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz