wtorek, 6 października 2015

Roladki z piersi kurczaka z brokułami pod beszamelem


Roladki te są nietypowe ponieważ nadziane są mielonym mięsem z indyka ;) Dodatek brokułów na parze podanych z sosem beszamel dodaje daniu lekkości i chrupkości ;) Polecam na zdrowy obiadek :)

Składniki:
  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 150-200 g mielonego mięsa z indyka
  • 1 brokuł
Do doprawienia:
  • sos sojowy
  • oliwa
  • papryka słodka
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra
Na sos beszamel:


  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki (dodałam mąkę orkiszową)
  • ok. 1,5 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
Piersi z kurczaka rozbijamy tłuczkiem na duże filety. Marynujemy w przyprawach co najmniej przez 1 godzinę. Mięso mielone przyprawiamy tymi samymi przyprawami, którymi marynowaliśmy piersi.
Po upływie godziny wyjmujemy zamarynowane piersi. Na każdym z filetów kładziemy po 2-3 łyżeczki mięsa mielonego i ściśle zawijamy i obwiązujemy sznurkiem. Tak przygotowane roladki władamy do naczynia żaroodpornego. Wlewamy na dno odrobinę wody by się nie przypaliły. Pieczemy w 220 C przez około 30 minut.
W czasie gdy roladki pieką się umieszczamy brokuły w garnku do gotowania na parze. Gotujemy przez około 20 minut.
Następnie przygotowujemy sos beszamel. Masło roztapiamy na patelni, dodajemy mąkę i mieszamy. Kolejnie dodajemy mleko, od razu energicznie mieszając by nie powstały grudki. Nie musicie wykorzystać całego mleka z przepisu, dodajecie go tyle ile potrzebujecie do osiągnięcia odpowiedniej gęstości, na koniec dodajemy przyprawy.
Po 30 minutach kurczaka wyjmujemy z piekarnika i podajemy z brokułami na parze oblanymi sosem beszamel, smacznego :)


2 komentarze:

  1. Super przepis! Zrobiłam go dzisiaj na obiad i było pyszne .Polecam

    OdpowiedzUsuń