wtorek, 6 października 2015

Chlebek bananowy- bez mąki i bez cukru!



Chlebek bananowy bez cukru to słodka alternatywa dla zwykłych ciast a'la keks. Jest wilgotne i dość ciężkie. Pomimo braku mąki w przepisie ciasto wychodzi wyjątkowo treściwe. Słodycz dają banany, które dodatkowo radują nas przepięknym zapachem. Do karmelowej kawy zbożowej idealne :)

Składniki:
  • około 350 g bananów (u mnie 4 małe)
  • 275 g płatków owsianych
  • 300 g maślanki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 50 g rodzynków
  • 50 g orzechów (u mnie włoskie)
Wszystkie składniki oprócz bakalii umieścić w misie i zblendować tak by nie było widać dużych kawałków bananów. Dodać bakalie (można użyć innych niż w przepisie) wymieszać. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez około 40 minut w temperaturze 200 C. Studzić najpierw w uchylonym piekarniku następnie na kratce. Polecam oblać gorzką czekoladą lub opcjonalnie posypać cukrem pudrem :)
Zainspirowane przepisem z bloga "Lawendowy Dom" ;)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz