wtorek, 21 lipca 2015

Faszerowana papryka z mięsem mielonym i ryżem


Papryka faszerowana to dość szybki sposób na ciekawy i nieoczywisty obiad. Samo wnętrze papryczki jest dość oczywiste. Ryż basmati z mięsem mielonym oblanym pomidorami z zalewy jest na prawdę dobrym i ciekawym połączeniem. Przepis jest na tyle fajny, że nie trzeba wcale faszerować papryki, wystarczy przygotować środek, a będzie to wystarczająco sycący posiłek.

Składniki:
  • 2 papryki
  • 250 g mięsa mielonego (u mnie z indyka)
  • torebka ryżu basmati
  • 1/4 puszki pomidorów w zalewie
  • jedna duża marchew
  • średnia cebula
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, słodka papryka. czosnek granulowany
  • ser do posypania (ok. 35 g)
Gotujemy ryż z przepisu z opakowania. W tym czasie kroimy marchew w talarki i cebulę w kosteczkę. Na rozgrzany na patelni olej wrzucamy pokrojone warzywa. Mięso przyprawiamy solą pieprzem i papryką. Jak cebulka się zeszkli dodajemy na patelnie mięso i podsmażamy do zezłocenia. 
Odcedzony ryż dodajemy na patelnie i mieszamy z mięsem. Dodajemy pomidory i posypujemy granulowanym czosnkiem do smaku, dokładnie mieszamy. Całość chwilę dusimy.
Piekarnik nastawiamy na 250°. W czasie gdy będzie się rozgrzewać, przekroić papryki na połówki i oczyścić z pestek. Wypełniamy "paprykowe miseczki" po brzegi przygotowaną wcześniej mieszanką i posypujemy serem. Wkładamy papryki do żaroodpornego naczynia i pieczemy około 20-30 minut, aż skórka papryki charakterystycznie się pomarszczy (ja wyjęłam odrobinę za szybko, ale uwierzcie mi, byłam niesamowicie głodna!)

Smacznego :)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz