Papryka faszerowana to dość szybki sposób na ciekawy i nieoczywisty obiad. Samo wnętrze papryczki jest dość oczywiste. Ryż basmati z mięsem mielonym oblanym pomidorami z zalewy jest na prawdę dobrym i ciekawym połączeniem. Przepis jest na tyle fajny, że nie trzeba wcale faszerować papryki, wystarczy przygotować środek, a będzie to wystarczająco sycący posiłek.
Składniki:
- 2 papryki
- 250 g mięsa mielonego (u mnie z indyka)
- torebka ryżu basmati
- 1/4 puszki pomidorów w zalewie
- jedna duża marchew
- średnia cebula
- olej do smażenia
- sól, pieprz, słodka papryka. czosnek granulowany
- ser do posypania (ok. 35 g)
Gotujemy ryż z przepisu z opakowania. W tym czasie kroimy marchew w talarki i cebulę w kosteczkę. Na rozgrzany na patelni olej wrzucamy pokrojone warzywa. Mięso przyprawiamy solą pieprzem i papryką. Jak cebulka się zeszkli dodajemy na patelnie mięso i podsmażamy do zezłocenia.
Odcedzony ryż dodajemy na patelnie i mieszamy z mięsem. Dodajemy pomidory i posypujemy granulowanym czosnkiem do smaku, dokładnie mieszamy. Całość chwilę dusimy.
Piekarnik nastawiamy na 250°. W czasie gdy będzie się rozgrzewać, przekroić papryki na połówki i oczyścić z pestek. Wypełniamy "paprykowe miseczki" po brzegi przygotowaną wcześniej mieszanką i posypujemy serem. Wkładamy papryki do żaroodpornego naczynia i pieczemy około 20-30 minut, aż skórka papryki charakterystycznie się pomarszczy (ja wyjęłam odrobinę za szybko, ale uwierzcie mi, byłam niesamowicie głodna!)
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz