Zapiekanka w stylu "co masz to wrzucaj" przykryta sosem baszamel :) Odpowiednio przyprawiona sprawia, że obiad złożony w większości z warzyw ;) Makaron pełnoziarnisty daje porcje zdrowych węglowodanów, a mięso mielone z indyka porcje białka. Polecam, pyszności :)
Składniki:
- 50 g jarmużu
- 300 g kalafioru
- 5 średnik marchewek
- jasna część pora
- 150 g fasolki szparagowej zielonej
- 200 g makaronu pełnoziarnistego penne
- 500 g mięsa mielonego z indyka
- 50 g sera chedar
Składniki na baszamel:
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki mąki (u mnie gryczana)
- 1 szklanka mleka
- Przyprawy - sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Marchew, pora i fasolkę pokroić na małe części. Kalafiora podzielić na drobne różyczki. Wszystkie warzywa wrzucić do naczynia żaroodpornego. W tym czasie podsmażyć doprawione solą i pieprzem mięso mielone. Wyłożyć je na warzywa.
Masło rozpuścić na patelni. Dodać mąkę i energicznie mieszać by nie powstały grudki. Nie przestając mieszać wlewać powoli mleko. Podgrzewać sos aż stanie się wystarczająco gęsty, pamiętać o mieszaniu go by się nie przypalił,
Sos wlać do naczynia żaroodpornego i wymieszać dokładnie z warzywkami i mięsem. Posypać startym serem.
Piec w temperaturze 220°C przez około 45 minut, aż po nakłuci kalafior będzie miękki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz