sobota, 18 lipca 2015

Zapiekanka warzywna z mięsem mielonym i makaronem




Zapiekanka w stylu "co masz to wrzucaj" przykryta sosem baszamel :) Odpowiednio przyprawiona sprawia, że obiad złożony w większości z warzyw ;) Makaron pełnoziarnisty daje porcje zdrowych węglowodanów, a mięso mielone z indyka porcje białka. Polecam, pyszności :)

Składniki:
  • 50 g jarmużu
  • 300 g kalafioru
  • 5 średnik marchewek
  • jasna część pora
  • 150 g fasolki szparagowej zielonej
  • 200 g makaronu pełnoziarnistego penne
  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 50 g  sera chedar
Składniki na baszamel:
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki mąki (u mnie gryczana)
  • 1 szklanka mleka
  • Przyprawy - sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Marchew, pora i  fasolkę pokroić na małe części. Kalafiora podzielić na drobne różyczki. Wszystkie warzywa wrzucić do naczynia żaroodpornego. W tym czasie podsmażyć doprawione solą i pieprzem mięso mielone. Wyłożyć je na warzywa.
Masło rozpuścić na patelni. Dodać mąkę i energicznie mieszać by nie powstały grudki. Nie przestając mieszać wlewać powoli mleko. Podgrzewać sos aż stanie się wystarczająco gęsty, pamiętać o mieszaniu go by się nie przypalił,
Sos wlać do naczynia żaroodpornego i wymieszać dokładnie z warzywkami i mięsem. Posypać startym serem.
Piec w temperaturze 220°C przez około 45 minut, aż po nakłuci kalafior będzie miękki.

Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz