piątek, 31 lipca 2015

Tort ekstremalnie czekoladowy




Tort, który został zrobiony na specjalną okazję a mianowicie na zakończenie "roku żłobkowego" mojego małego słodkiego siostrzeńca :) Torcik jest ekstremalnie czekoladowy, gęstość kremu zawdzięczamy serkowi mascarpone. Rurki wypełnione kakaowym kremem nadają ciastu chrupkości, ale ostrzegam, tort dla prawdziwych łasuchów i smakoszy czekolady :)

Składniki na biszkopt (tortownica o średnicy 18 cm):
  • 3 jajka (biała osobno od żółtek)
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki kakao
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu
Składniki na krem:
  • 250 g śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
Dodatkowo:
  • Dżem truskawkowy najlepiej domowej roboty, lekko kwaskowy
  • Truskawki do dekoracji
  • 2 opakowania rurek waflowych z kremem kakaowym
  • pokruszone rurki waflowe
  • kawa zbożowa do nasączenia
Białka ubić ze szczyptą soli. Żółtka wymieszać w osobnej miseczce z octem i sodą. Do ubitych białek dodajemy łyżka po łyżce cukier i ubijamy, aż masa będzie się błyszczeć. Dodać zawartość miseczki z żółtkami i zmiksować do połączenia składników. Delikatnie wmieszać do masy przesianą mąkę i kakao. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem (papier tylko na dno!). Piec około 30 minut w temperaturze 160°C do tak zwanego "suchego patyczka". Ciasto przestudzić i pokroić na trzy równe blaty.
Śmietanę kremówkę ubić do sztywności. Dodawać po łyżce mascarpone i całość ubić. Czekoladę posiekać na drobne kawałeczki i roztopić w mikrofali lub kąpieli wodnej. Podkreślam, ze używając drugiego sposobu trzeba uważać by para wodna nie dostała się do czekolady ponieważ  powstaną grudki i nie będzie można jej roztopić do końca. Jak czekolada będzie rozpuszczona, ponownie zacząć ubijać krem. Czekoladę wlewać cienką strużką do ubijanej masy. Uważać by całość się nie zważyła.
Blaty ciasta nasączyć kawą. Układać po kolei: blat, dżem truskawkowy, krem, blat itd... Na blaty ciasta wyłożyć 3/4 kremu, resztą wysmarować boki.
Boki ciasta wyłożyć waflowymi rurkami. Pozostałe pokruszyć i obsypać nimi górę tortu. Truskawki pokroić i ozdobić dowolnie górę.
Smacznego łasuchy :)










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz