środa, 29 lipca 2015

Tarta sernikowa z malinowym musem


Smaczniutka tarta sernikowa. Po pierwsze: dla miłośników tart; po drugie: dla miłośników serników; po trzecie: dla miłośników zdrowego stylu życia. Tarta jak dla mnie jest obłędna, zdecydowanie nie za słodka. Nie mam co się bardziej rozpisywać, pycha! :)

Składniki na ciasto:
  • 150 g mąki orkiszowej razowej
  • 100 g mąki żytniej razowej
  • 125 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 30 g brązowego cukru
  • 2-3 łyżki wody
  • szczypta soli
Składniki na masę serową:
  • 350 g twarogu delikatnego/mielonego
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki miodu
  • jeden budyń waniliowy w proszku
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Składniki na mus malinowy:
  • 300 g malin (mogą być mrożone)
  • cukier brązowy do smaku (około 3 łyżek)

Wszystkie składniki na kruchy spód wrzucić do malaksera i wyrobić gładkie ciasto, ewentualnie wyrobić za pomocą noża, jednakże trzeba to zrobić szybko by masło zanadto się nie roztopiło. 
Wyrobione ciasto spłaszczyć, owinąć folią i schować do lodówki na około 30 minut. Po upływie tego czasu ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia. Ciasto na papierze przenosimy do tarty delikatnie odklejając je, tak by się nie poprzerywało. Na ciasto wykładamy papier i rozkładamy na nim specjalne kulki do pieczenia, bądź fasolę. Tartę podpiekamy przez 10-15 minut w temperaturze 190°C, następnie ściągamy obciążenie i pieczemy kolejne 15 minut.
W czasie gdy ciasto jest w piekarniku przygotowujemy masę sernikową. Ser mieszamy z wcześniej roztrzepanym jajkiem, dodajemy miód i ekstrakt, ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy budyń w proszku. ucieramy tak by nie powstały grudki. 
Następnie maliny wkładamy do garnka i gotujemy aż puszczą sok, dodajemy cukier i czekamy aż się rozpuści. Całość studzimy.
Na upieczony spód wykładamy masę serową. Na masę rozkładamy według własnej koncepcji mus malinowy. 
Tartę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy przez około 30 minut aż masa serowa przy dotknięciu będzie sprężysta. Po ostygnięciu wkładamy do lodówki.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz