Proste i efektowne ciasto z owocami. Polecam szczególnie tym, którzy nie za często mają do czynienia z piekarnikiem ;) mąka ryżowa jest zdrowym zamiennikiem. Zdecydowanie pasuje do tego wypieku. Ale UWAGA! Robienie samemu mąki ryżowej może wydawać się proste, ale niestety takie nie jest. Zdecydowanie polecam użyć tej sklepowej ;) Uprzedzam, że można zmienić proporcje w taki sposób: 3/4 mąki pszennej i 1/2 mąki ziemniaczanej wyjdzie równie smaczne.
Ciasto zostało robione w trakcie wakacyjnych nudów przez cztery kobitki u jednej z nich w domu. Najpiękniejsze było to, ze czereśnie były zrywane prosto z drzewa i zanoszone od razu do kuchni. Na prawdę tak najlepiej, z przyjaciółmi wszystko wychodzi lepiej :)
- 150 g masła
- 3/4 szklanki cukru (lub odrobinę mniej)
- 5 jajek
- 3/4 szklanki mąki ryżowej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 - 400 g czereśni, wydrylowanych
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej, ale z mojego doświadczenia nie jest to konieczne ;)
Wszystkie mąki oraz proszek do pieczenia przesiać do miseczki.
Masło utrzeć z cukrem przy pomocy miksera na gładką, białą masę. Dodawać po jednym jajku, dalej ucierając. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać przy pomocy łyżki.
Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować tłuszczem, spód wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć w niej czereśnie, tak by były bardzo blisko siebie, niemal nie ma być widać dna blaszki. Następnie wylać na nie ciasto i wyrównać. Piec w temperaturze 160ºC przez pół godziny, następnie temperaturę podwyższyć do 170ºC i piec kolejne 30 minut, do tzw. suchego patyczka (sprawdzić szybciej). Ciasto wyjąć z formy, podawać czereśniami do góry, oprószone pudrem.
Ciasto może upiec się zdecydowanie szybciej, trzeba to wziąć pod uwagę i sprawdzać co jakiś czas.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz