poniedziałek, 27 lipca 2015

Penne w pomidorach


Penne w pomidorach to chyba najprostsze danie, które kiedykolwiek zrobiłam. Danie, patrząc na ilość czasu przeznaczonego na jego przygotowanie jest wyśmienite! Na dobrą sprawę sos robi się sam, wystarczy wszystko wrzucić na patelnię i mieszać co jakiś czas ;)

Składniki na 2 porcje:
  • 200 g makaronu z pszenicy durum
  • 3/4 puszki pomidorów
  • pół cebuli
  • 1 łyżka oliwy
  • ząbek czosnku
  • szczypta cukru
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • ser do posypania
Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. w tym czasie rozgrzewamy na patelni oliwę i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy cebulka się zaszkli dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę podsmażyć. Następnie wlewamy na patelnie pomidory i czekamy aż zmiękną. Dodajemy cukier. Przyprawiamy ziołami, solą i pieprzem i chwilę dusimy na małym ogniu.
Gdy makaron będzie miękki, odcedzamy go, ale nie przelewamy wodą. Umieszczamy makaron na patelni z sosem i mieszamy by cały był nim pokryty. Przekładamy na talerz i posypujemy serem. Smacznego :)

PS. Makaronu nie przelewamy wodą ponieważ sos lepiej się trzyma makaronu, który jest tylko odcedzony. Po za tym każdy Włoch by nas za to zbeształ, makaronu nigdy się nie przelewa wodą! ;))




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz