sobota, 4 lipca 2015

Tort śmietanowo-truskawkowy z migdałami



Dzisiaj przepis na prosty, ale i efektowny torcik. Jest bardzo letni, przez to nawet w upale je się go z przyjemnością. W moim wypadku został on wykonany na urodziny mamy, wy możecie go przygotować nawet bez okazji :)
Truskawki są dodatkiem orzeźwiającym, dodającym nutkę kwasowości do torciku, co jest bardzo ważnym elementem. Można dodać dowolne owoce dodające własnie takiego kwaśnego smaczka ;) Maliny, jagody na pewno się sprawdzą, ale np brzoskwinie mogą okazać się za słodkie.
Tort na prawdę nie jest trudny do wykonania dlatego każdy może spokojnie spróbować go zrobić w zaciszu swojego domu :)


Składniki na biszkopt:
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki mielonych migdałów (mąki migdałowej)
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżka octu
  • łyżeczka sody
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą cukru. W misce wymieszać żółtka z octem i sodą. Do ubitych białek dodawać po łyżce cukru i ubijać aż będą sztywne i lśniące. Następnie powoli dodawać zawartość miski (żółtka; ocet; soda). 
Do oddzielnej miseczki przesiać wszystkie mąki. Dodawać je po łyżce do ubitych białek i mieszać delikatnie szpatułką (im delikatniej wymieszamy tym biszkopt będzie bardziej puszysty.
Piec w temperaturze 160° przez około 45 minut, do tak zwanego suchego patyczka.


Składniki na krem:
  • 750 ml śmietanki kremówki (30% bądź 36%)
  • aromat migdałowy (tyle ile potrzebujecie do smaku ;))
  • 5 łyżek cukru pudru (lub więcej, tak by wam smakowało :))
  • 300 g truskawek pokrojonych na ćwiartki
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • do ozdoby: podprażone na patelni płatki migdałów i truskawki

Śmietanę ubić do sztywności. Dodać cukier i ubijać do całkowitego wymieszania składników. Następnie dodać aromat migdałowy i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszać. W tym momencie żelatynę zalać  minimalną ilością wody i czekać aż napęcznieje. Wstawić ją do mikrofali i podgrzać do rozpuszczenia (Uwaga! Nie może wrzeć ponieważ wtedy żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Przestudzić żelatynę, dodać do niej łyżkę ubitej śmietany i rozmieszać. Zawartość powoli wlewać do ubitej śmietany i szybko mieszać by nie powstały grudki. 
W tym momencie trzeba odłożyć trochę kremu do innej miseczki by została na pokrycie tortu. Do reszty dodawać pokrojone truskawki i delikatnie je wmieszać.


Biszkopt pokroić na trzy blaty. Każdy z nich nasączamy delikatnie wodą wymieszaną z cytryną. Na 1 blat wyłożyć połowę kremu przykryć kolejnym i wyłożyć resztę. Przykryć ostatnim blatem. 
Tort dokładnie wysmarować odłożonym kremem. Boki ozdabiać podprażonymi płatkami migdałów, a na górę wykładać owoce.

A po tym wszystkim życzę smacznego, dobra robota :)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz