Truskawki są dodatkiem orzeźwiającym, dodającym nutkę kwasowości do torciku, co jest bardzo ważnym elementem. Można dodać dowolne owoce dodające własnie takiego kwaśnego smaczka ;) Maliny, jagody na pewno się sprawdzą, ale np brzoskwinie mogą okazać się za słodkie.
Tort na prawdę nie jest trudny do wykonania dlatego każdy może spokojnie spróbować go zrobić w zaciszu swojego domu :)
Składniki na biszkopt:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mielonych migdałów (mąki migdałowej)
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- łyżka octu
- łyżeczka sody
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą cukru. W misce wymieszać żółtka z octem i sodą. Do ubitych białek dodawać po łyżce cukru i ubijać aż będą sztywne i lśniące. Następnie powoli dodawać zawartość miski (żółtka; ocet; soda).
Do oddzielnej miseczki przesiać wszystkie mąki. Dodawać je po łyżce do ubitych białek i mieszać delikatnie szpatułką (im delikatniej wymieszamy tym biszkopt będzie bardziej puszysty.
Piec w temperaturze 160° przez około 45 minut, do tak zwanego suchego patyczka.
Składniki na krem:
- 750 ml śmietanki kremówki (30% bądź 36%)
- aromat migdałowy (tyle ile potrzebujecie do smaku ;))
- 5 łyżek cukru pudru (lub więcej, tak by wam smakowało :))
- 300 g truskawek pokrojonych na ćwiartki
- 3 łyżeczki żelatyny
- do ozdoby: podprażone na patelni płatki migdałów i truskawki
Śmietanę ubić do sztywności. Dodać cukier i ubijać do całkowitego wymieszania składników. Następnie dodać aromat migdałowy i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszać. W tym momencie żelatynę zalać minimalną ilością wody i czekać aż napęcznieje. Wstawić ją do mikrofali i podgrzać do rozpuszczenia (Uwaga! Nie może wrzeć ponieważ wtedy żelatyna straci swoje właściwości żelujące). Przestudzić żelatynę, dodać do niej łyżkę ubitej śmietany i rozmieszać. Zawartość powoli wlewać do ubitej śmietany i szybko mieszać by nie powstały grudki.
W tym momencie trzeba odłożyć trochę kremu do innej miseczki by została na pokrycie tortu. Do reszty dodawać pokrojone truskawki i delikatnie je wmieszać.
Biszkopt pokroić na trzy blaty. Każdy z nich nasączamy delikatnie wodą wymieszaną z cytryną. Na 1 blat wyłożyć połowę kremu przykryć kolejnym i wyłożyć resztę. Przykryć ostatnim blatem.
Tort dokładnie wysmarować odłożonym kremem. Boki ozdabiać podprażonymi płatkami migdałów, a na górę wykładać owoce.
A po tym wszystkim życzę smacznego, dobra robota :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz